Συγχαρητήρια για το βίντεο Mike, όπως πάντα καλοδουλεμένο. Πρέπει να γίνω αυτός ο τύπος όμως και να κάνω μια παρατήρηση γιατί τη θεωρώ σημαντική. Τα άτομα *δεν* είναι κατά 99,99% κενό. Ο ισχυρισμός αυτός διαιωνίζει την παρωχημένη εικόνα πως τα ηλεκτρόνια είναι μικρές μπάλες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πυρήνα, οπότε ακούγεται κάπως λογικό ο ενδιάμεσος χώρος να είναι κενός. Πέραν όμως του ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πουθενά *απόλυτο* κενό, ο χώρος γύρω από τον πυρήνα καταλαμβάνεται από το ηλεκτρονιακό νέφος, το οποίο δίνει την πιθανότητα εύρεσης του ηλεκτρονίου σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Με άλλα λόγια, τα ηλεκτρόνια βρίσκονται *παντού* γύρω από τον πυρήνα, με διαφορετική πυκνότητα πιθανότητας. Το ατομικό μοντέλο του Rutherford είναι εύκολα κατανοητό για αρχάριους και το κενό των ατόμων είναι ένα εντυπωσιακό “fact”, αλλά είναι ένα μοντέλο που έχει ξεπεραστεί για περισσότερο από 100 χρόνια.
για την δωμη του ατομου ειναι το λαθος οπου λεει οτι ειναι κατα το μεγαλητερο μερος τους κενο και οτι τα ηλεκτρόνια περιφερονται σαν μπαλες γυρω απο τον πυρηνα και αναμεσα τους ειναι κενο,αυτο δεν ισχυει και ισχυει αυτο που περιγραφει στο σχολιο ο καθημερινη φυσικη
εχω κάνει 1α εργασία για την βιογραφία του Ράδερφόρντ στο γυμνάσιο μιας και επέλεξα να ασχοληθώ με αυτόν που άνοιξε τον δρόμο για να εξηγήσουμε πως σχηματίζεται η ύλη και για την πηρυνική ενέργεια
Σωστός όπως πάντα Στέφανε, όμως παρά το γεγονός ότι ο Heisenberg πρωτοδιατύπωσε τις αρχές της Κβαντικής Χρωμοδυναμικής το 1927, τη θεωρία του τεράστιου κενού στο άτομο παραδόξως την αναφέρει ο τεράστιος Carl Sagan στο COSMOS, που είναι ακριβώς 40 ετών ντοκυμαντέρ.
Ο Ραδερφορντ νομιζω ειχε πει, οταν σχολιασαν την ικανοτητα του να βρισκεται παντα στην "αιχμη του δορατος" των εξελιξεων, "Γιατι οχι ?? Αλλωστε, εγω ανακαλυψα την αιχμη"... Ταπεινος τυπας.
Και όταν ο Bohr (νομίζω) ανακάλυψε τι ακριβώς συμβαίνει με τη σύντηξη των πυρήνων υδρογόνου και τις θερμοπυρηνικές διαδικασίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό των άστρων και προκαλούν την ακτινοβολία του, περπατούσε ένα βράδυ με την αρραβωνιαστικιά του, η οποία κοίταξε τον ουρανό και του είπε: - Αχ, κοίτα πόσο όμορφα λάμπουν τα αστέρια... - Ναι, και είμαι ο μόνος που ξέρει γιατί....
Παράκολουθω και εσενα γενικά σε ότι κάνεις στο ELvids αλλα και την σειρά(Που έχει μπει στης τάσεις του youtube) καιρώ και είναι τιμή του Ελληνικού που είσαι μέρος του πραγματικά συνχαριτιρια
Εξαιρετικό όπως πάντα και η επίδειξη του πειράματος είναι πολύ βοηθητική στην κατανόηση. (Επίσης το κοινό στα σχόλια φαίνεται να έχει ανέβει σε επίπεδο αφού δεν αστειεύτηκε κανείς με το phrasing στα 3:52 - 3:55)
Δυο μικρές διευκρινήσεις/διορθώσεις στο κλείσιμο του επεισοδίου: 1) όταν λέει ο Mike ότι για να δούμε κάτι πρέπει να το φωτίσουμε, περιγράφει το οπτικό μικροσκόπιο. Όλα τα ισχυρότερα μικροσκόπια που διαθέτουμε βασίζονται στην αλληλεπίδραση του δείγματος με ένα εξωτερικό "ερέθισμα". Από το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης παράγεται μια "εικόνα" για το πώς είναι το δείγμα. 2) Ο Rutherford είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε κρούσεις μεταξύ σωματιδίων ως το μηχανισμό αλληλεπίδρασης για να "δει" σε υποατομική κλίμακα. Δεν είχε καμιά σχέση με τους επιταχυντές. Στην πραγματικότητα, όλα τα μοντέρνα πειράματα αποτελούνται από ένα εξελιγμένο πείραμα κρούσης (σαν αυτό του Rutherford) και το κομμάτι της επιτάχυνσης των σωματιδιών που θα συγκρουστούν που απλά αυξάνει την ενέργεια των σωματιδίων και μας καθιστά ικανούς να "βλέπουμε" σε ακόμη μικρότερες διαστάσεις (έτσι π.χ. ανακαλύψαμε τα κουάρκ και το μποζώνιο του Higgs).
Άλλο ένα ωραίο βίντεο! μια παρατήρηση: σημαντική διαφορά μεταξύ των πειραμάτων του Rutherford και του LHC, είναι ότι στα δεύτερα συμβαίνει μια σωματιδιακή μεταστοιχείωση και τα τελικά σωματίδια είναι διαφορετικά από τα αρχικά. Στου Rutherford απλά άλλαζαν κατεύθυνση.
Την επόμενη φορά που θα ρίξω ζάχαρη στον καφέ θα μου περάσει μια τρελή σκέψη πώς ίσως έχω έναν ολόκληρο γαλαξία μες το ποτήρι μου ... (Έτσι γιατί κάποιος τρελός επιστήμονας κατάφερε το έκανε και επέλεξε εμένα 😂)
Μιχάλη συγχαρητήρια για τα πάντα άψογα videos! Τα δείχνω πάντα και τα συζητώ με μαθητές μου και φίλους. Μου επιτρέπεις να τονίσω 2-3 λεπτομέρειες; (Ναι με ακούτε, είμαι η ψυχή του πάρτι) 1. 1:20. Το "σταφιδόψωμο" του J. J. Thompson (1904) είναι η πρώτη ευρέως γνωστή απόπειρα ατομικής θεωρίας ΜΕΤΑ την ανακάλυψη του ηλεκτρονίου (1897) από τον ίδιο. Πριν την ανακάλυψη του ηλεκτρονίου, και μιλώντας για τη μοντέρνα εποχή, υπάρχει η ατομική θεωρία του Dalton για περίπου 100 χρόνια η οποία ήταν σε κάποιο βαθμό μια "επανα-ανακάλυψη" του Δημόκριτου υποστηριζόμενη πλέον από μετρήσεις μάζας αντιδρώντων και προϊόντων από τους Χημικούς της εποχής (Lavoisier, Priestley, και Proust) η οποία μάλιστα οδήγησε στους πρώτους πίνακες με ατομικά βάρη. chem.libretexts.org/Bookshelves/Introductory_Chemistry/Book%3A_Introductory_Chemistry_(CK-12)/04%3A_Atomic_Structure/4.06%3A_Dalton%27s_Atomic_Theory 2. 2:29. O κύριος στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας δεν είναι ο Ernest Rutherford, αλλά ο Arnold Sommerfeld (όποιος θέλει γκουγκλάρει το όνομά του + τον αριθμό 81)! www.sciencephoto.com/media/222788/view/sommerfeld-bohr 3. 8:21 Ο πρώτος (if I am not mistaken) επιταχυντής σωματιδίων στην ιστορία είναι το κύκλοτρο του Ernest Lawrence, ο οποίος μάλιστα πήρε και Nobel Φυσικής γι'αυτό το 1939. en.wikipedia.org/wiki/Cyclotron 4. 6:40. Πού πάρκαρες ρε φίλε στο Σύνταγμα; Δεν πιστεύω να είσαι αυτός; www.iefimerida.gr/news/272165/parkare-pano-stin-plateia-syntagmatos-anaydos-o-kaminis-eikona
Φτάσαμε στο σημείο ο μίκεους το αστρόνιο η καθημερινή φυσική και κάνα δυο άλλα κανάλια στο γιουτιουμπ να έχουν περισσότερο νόημα απότι η φυσική και η χημεία του σχολείου! Μπραβο Μάικ!
Καλησπέρα φίλε μου, μ αρέσουν αρκετά τα βίντεο σου και με βοηθούν στο να λύσω αρκετά από τα προβλήματα μου και θα ήθελα αν μπορείς και σε εμπνέει η ιδέα να κάνεις ένα βίντεο που να επεξηγεις την εξέλιξη της ανθρώπινης μνήμης και τον τρόπο που λειτουργεί! 🙂 ❤️ Ευχαριστώ! Μπορεί ένα μέρος που κρύβει σκοτάδι να ναι εδώ, η μνήμη που ναι κενή και παράλληλα τόσο ευρύχωρη... Μήπως αποτελείται από κάποιου είδους άτομα που δεν γνωρίζουμε; από κάποιον πυρήνα..
Εμένα Mikeius μου αρεσει η φράση που είχε πει ο Ντε Καρτ το "σκέφτομαι άρα υπάρχω" που για κάποιο λόγο την θεωρώ πολύ κουλ που όταν με ρωτανε τι κάνεις Μάριε τους απαντάω αυτην την φράση
Mikaeus φίλε.τα επιστημονικά βιντεάκια σου είναι πραγματικά πολύ ωραία κ ενδιαφέροντα αλλά ρε φίλε και το θεό τον ίδιο αν ανακαλύψεις πάντα θα έχω την εικόνα που έβαζες τα δάχτυλα στην παπαριά που είχες κάνει ανμποξινγκ που τον.παιζεις!τα φιλιά μου συνέχισε έτσι!
Mikeus, αν μπορεις κανε ενα βιντεο για την σταθερα του Πλανκ και το Planck's length, γιατι περιεργο μου ακουγεται που ο τυπος βρηκε μια σταθερα. Θελω να πω, τι σημαινει αυτο ? Τι λεει για τα πραγματα αυτο το μέγεθος ? Δε μπορεσα να βρω κατι σχετικο στο youtube. Τουλαχιστον οχι απο αξιοπιστες πηγες. (Απλα με ενθουσιαζει αυτο το γεγονος, ότι ο τυπος βρήκε εναν αριθμο και λεει: παρτε το. Αυτο το πραγμα υπαρχει στη φυση.) (Επισης αν μπορεις πες και για θεωρια των χορδων, κι ακομα αν θελεις μπλεξε λιγο επιστημη με λυρικοτητα και scifi πραγματα.) Μας αρεσει φουλ το WTF. Συνεχισε. :)
Αρα! Το σήμα wow!!! Ήταν διάφορα ράδιο σήματα από όλα τα ραδιοφωνικούς σταθμούς της γης. Όπου βρήκαν τρόπο να ταξιδέψουν στο διάστημα για καιρό. Κ με κάποιο τρόπο βρήκε ενα! Τύπου φύλο χρυσό... Κ ξανά επέστρεψε στην Γη. Με μεγάλη ταχύτητα κ έφτασε στο στο μεγάλο μας ανιχνευτεί του aresibo. Και εμείς το φάγαμε για εξωγήινο σήμα. Αχαχαχαχ.
3 μικρά λαθάκια τα οποία είναι καλό να αναφερθούν προς αποφυγή παρεξηγήσεων για το νόημα του βίντεο: 1) Η ατομική θεωρία ήταν ήδη γνωστή στους φυσικούς της εποχής του Rutherford. Αυτό το οποίο διέφερε ήταν αυτό που αναφέρεις αμέσως μετά, δηλαδή η ακριβής δομή του ατόμου. Προ πειράματος Rutherford, το μοντέλο του ατόμου που ήταν πιο δημοφιλές ήταν το "σταφιδόψωμο του Thomson", όπου τα ηλεκτρόνια και πρωτόνια ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένα στην επιφάνεια του ατόμου. 2) Το ότι μεταξύ πυρήνα και ηλεκτρονίων υπάρχει κενό είναι ναι μεν σωστό, αλλά παραπλανητικό. Το "κενό" δεν είναι πράγματι κυριολεκτικά τίποτα, αλλά κενό με την κβαντική έννοια. Τα ηλεκτρόνια δεν είναι μικρές μπαλίτσες που περιστρέφονται όπως προέβλεψε ο Bohr, αλλά υπάρχουν σε πολύπλοκες κβαντικές καταστάσεις σχηματίζοντας νέφη βάσει πιθανοτήτων το να βρίσκονται σε διάφορες θέσεις και ενεργειακά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, το άτομο έχει μια φαινομενική δομή που δεν είναι ακριβώς "κενή" ή "κούφια", έως ότου κάποιο άλλο κβαντικό σωματίδιο αλληλεπιδράσει ώστε οι κυματοσυναρτήσεις των ηλεκτρονίων να καταρρεύσουν σε μία και μόνο από τις πιθανές τους καταστάσεις, άρα και να υφίσταται αυτό το κενό. 3) Το πείραμα του Rutherford έχει ελάχιστη έως καμία συσχέτιση με την σύγκρουση σωματιδίων. Οκ, το πείραμα βασιζόταν στο να σκεδαστεί ένα σωματίδιο α σε πυρήνες χρυσού, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ουσιαστική ομοιότητα στις διεργασίες αυτές ή την φιλοσοφία τους. Είναι σαν να λέμε ότι το πείραμα του Michelson για τον αιθέρα και η μέτρηση ατμοσφαιρικής πίεσης με χρήση συμβολομέτρου είναι "συγγενικά" πειράματα επειδή χρησιμοποιούν το ίδιο όργανο. Κατά τ'άλλα, άρτιο και πολύ αξιοπρεπώς παρουσιασμένο βίντεο ως συνήθως, Μικεκακίκιους.
@Alex Papakonstantinou όχι όπως σε ένα κολογυμνασιο όταν μπαίνει μέσα ένας κρύος καθηγητής! Στο σχολείο, ότι μπαίνει από το ένα αυτί, βγαίνει από το άλλο!
μετα το ατομο κανε για τα neutron stars, ενα πολυ καλο παραδειγμα συμπιεσης της υλης οταν το κενο μεταξυ πυρηνα και ηλεκτρονιων σχεδον σταματα να υπαρχει
H πλάκα είναι πως παντού, σε όλα τα σχολεία, (χωρίς να το εξηγούν συνήθως) διδάσκουν πως τα άτομα μοιάζουν με μινι ηλιακά συστήματα. Κανείς επίσης δε εξηγεί(τις περισσότερες φορές) πως τα ηλεκτρονια, νετροονια, πρωτονια (τα οποία δομούνται με τη σειρά τους από μικρότερα σωματίδια) πως δεν είναι κάποιες "στέρεα" σφαιρικά αντικείμενα αλλά "νέφη ενέργειας". Όσον άφορα για την φωτογράφηση ατόμου...έχει γίνει μια πολύ καλή φωτογράφηση ατόμου στροντίου που μας δείχνει πως ειναι το άτομο.
Βασικα η μεγιστη ταχυτητα εντος του χωροχρονου ειναι η ταχυτητα του φωτος. Ο χωροχρονος ( το συμπαν δλδ) επεκτεινεται με ταχυτητα μεγαλυτερη του φωτος.
Έχω δύο παρατηρήσεις. Καταρχάς ο dirac ήταν φυσικός και όχι μαθηματικός και κατά δεύτερον η φράση "όλη η ύλη αποτελείται από άτομα" νομίζω ανήκει στον richard Feynman, κάτι που δεν αναφέρθηκε. Σόρρυ που γίνομαι σπαστικός αλλά i had to say it
File mporeis se parakalw na kaneis ena video pou na eksigei ti diafora megethous kai pws afti epireazei tin taxitita sto xrono? P.x. (Mia miga kai enas anthropos) pws kati poli mikro vlepei kati poli megalo na kinite arga kai to antitheto. Apla thelw na apodiksw se ena filo mou oti otan vlepoume paradigma enan giganta na parpata, emeis pou imaste para poli mikroi se megethos ton vlepoume na kinite arga enw sta matia tou giganta fenete oti kinite se fisiologiko xrono je antistixa o gigantas vlepei emas na kinoumaste poli grigora. Den kserw an afto pou lew isxiei i an einai swsto apla einai i apopsi mou kai thelw na mathw an ontos exw dikeo kai na lithei epitelous afti i diamaxi me ton filo mou 😂
Ο Αϊνστάιν δεν ανακάλυψε το άτομο αλλά το απέδειξε πειραματικά το 1905. Ο Τόμσον το 1904 παρουσίασε ένα μοντέλο για το πώς θα μπορούσε να είναι το άτομο ("plum pudding atom model").
πραγματικά όποιος ειναι φοιτητης θετικών επιστημών θα με νιωσει...αυτα που λες στο βιντεο εχουμε σιχαθει να τα ακουμε... :( σορρυ επίσης θα ηταν πολυ ενδιαφερον να μιλησεις για κατι λιγοτερο ¨εμπορικο¨οσον αφορα την επιστημη...κατι που θα νιωσουν το μικροτερο ποσοστο του κοινου σου ... Ετσι για να γουσταρουμε... Yeah science !
Οτι η αποσταση πυρηνα ηλεκτρονιου ειναι ιση με την αποσταση του πυρηνα της πολης με το αμεσως επομενο μεγαλο "μερος" που αποτελει την εννοια Αθηνα ( σε αναλογια με το ατομο) πως σας φαινεται!!😂😂
meta apo 49 episodes prepi na pw kapote imoun prezaki gia braf kai stamatise na iparxei doshalla tora o mikekakious mas narkonei me kati poli pio trelo