Σκοτάδι

Πώς Δημιουργήθηκε ο Κόσμος στην Ελληνική Μυθολογία; (Κοσμογονία) | The Mythologist 

The Mythologist
Εγγραφή 153K
προβολές 95K
99% 4 000 1

Πώς πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες ότι δημιουργήθηκε το σύμπαν και ο κόσμος; Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά στην Κοσμογονία της Ελληνικής Μυθολογίας!
Αν θέλεις να στηρίξεις το Επικό Podcast και το κανάλι The Mythologist μπορείς είτε μηνιαία στο:
Patreon: www.patreon.com/TheMythologist/
είτε με μια δωρεά στο:
PayPal: www.paypal.com/donate?hosted_...
Μπορείς επίσης να μας και στα social media:
Facebook: ThaMythologist/
Instagram: thamytholog...
Είμαι ο Κωνσταντίνος ή αλλιώς The Mythologist και μέσα από τις σπουδές μου στην αρχαιολογία έμαθα να αγαπάω τη Μυθολογία!
Αποφάσισα να μοιραστώ μύθους για θεούς, ήρωες και τέρατα αλλά και άλλες περίεργες ιστορίες εδώ στο ELvids!
Μέσα από τη Θεογονία του Ησιόδου μαθαίνουμε πολλά χρήσιμα πράγματα για τις πεποιθήσεις των αρχαίων Ελλήνων σχετικά με την Κοσμογονία, το πώς δημιουργήθηκε δηλαδή ο κόσμος!
Το Χάος, η Νύχτα, ο Ουρανός, ο Κρόνος και ο Δίας έχουν όλοι τη δική τους ιστορία για το πώς έφτασαν να είναι αυτοί που γνωρίζουμε σήμερα!
Η Ελληνική Μυθολογία είναι γεμάτοι από τις γεννήσεις θεών και προσωποιποιήσεων των στοιχείων της φύσης αλλά και της ηθικής και σήμερα ρίχνουμε φως σε αυτό το περίπλοκο γενεαλογικό δέντρο!

Δημοσιεύτηκε στις

 

31 Ιαν 2021

Κοινοποίηση:

Κοινοποίηση:

Κατεβάστε:

Φόρτωση.....

Προσθήκη σε...:

τη λίστα αναπαραγωγής μου
Παρακολούθηση αργότερα
Σχόλια : 271   
The Mythologist
The Mythologist Πριν 2 χρόνια
Πολύ αιμομιξία ρε παιδί μου...
Γεωργία Κάγκουρα
Γεωργία Κάγκουρα Πριν 2 χρόνια
Αφού δεν υπήρχαν άλλες οικογένειες οπότε έκαναν παιδιά με τα αδέρφια τους
Veriox22
Veriox22 Πριν 2 χρόνια
Δεν ειχαν και επιλογη
Chris Taranis
Chris Taranis Πριν 2 χρόνια
Δεν είναι τυχαίο που ο Ήφαιστος βγήκε παραμορφωμένος και Κρόνος Δίας κ.α. βγήκα με πολλά ψυχολογικά 😅
it is the right thing
it is the right thing Πριν 2 χρόνια
Αν ήμουν υπουργός Παιδείας,τα βίντεο σου θα ήταν μάθημα στο δημοτικό. Οι επόμενες γενιές θα μάθαιναν και θα αγαπούσαν την ελληνική μυθολογία. Συγχαρητήρια.
Bill Luck
Bill Luck Πριν 2 χρόνια
Χαμένες ώρες διδασκαλίας με παραμυθάκια Δηλαδή.
Kate Stergiou
Kate Stergiou Πριν 2 χρόνια
"Κυρία κυρία, τι είναι το περιπτερόκρασο των 3 ευρώ;"
Chris Tsol
Chris Tsol Πριν χρόνο
@Bill Luck έχεις δίκιο, πάλι καλά που πήραμε τα μαθηματακια του Άδωνη
lowkey soundtracktothestruggle
lowkey soundtracktothestruggle Πριν 4 μήνες
@Bill Luck Αχχχχ τι διαβάζω...
Ilias Vogiatzis
Ilias Vogiatzis Πριν 2 χρόνια
Είσαι εκπλητικός Μυθολόγε μας! Ο τρόπος που αναλύεις τα πάντα χωρίς να περιττά σχόλια και μακρηγορίες. Είσαι τόσο καλά μελετημένος και αυτό βγαίνει προς τα έξω! Πολλά συγχαρητήρια!!
Tana Tanaki
Tana Tanaki Πριν 2 χρόνια
Επιτέλους ένας Έλληνας με ευφράδεια, που δεν επαναλαμβάνεται και κρατάει το ενδιαφέρον χωρίς να κουράζει! Πολύ τα χαίρομαι τα βίντεο σου! Γιατί δεν βάζεις υπότιτλους και στ'αγγλικά να μπορούν να σε παρακολουθήσουν και ξένοι?
stauroula staurakake
stauroula staurakake Πριν 2 χρόνια
Φοβερός ! Δεν χορταίνω τα βιντεο σου . Δημιουργείς μια δίψα για μάθηση βρε αδερφέ !
SilverTown
SilverTown Πριν 2 χρόνια
Ισχύει. Είμαι ανιστόρητη και άσχετη με τη μυθολογία αλλά πλέον όταν συναντώ κάτι σχετικό στα σταυρόλεξα, ψάχνω και διαβάζω όλο το backround.
Nikos Aslanidis
Nikos Aslanidis Πριν 2 χρόνια
Nico Mand Σεβαστότατη η άποψή σας, ωστόσο ας μην είμαστε θρησκόληπτοι (και όχι, δεν διάβασα όλο το κείμενο, είναι απλά κουραστικό για μένα). Είμαστε ενήλικοι, ζούμε στην εποχή τής πληροφορίας και είμαστε υπεύθυνοι των επιλογών μας. Το βίντεο παρουσιάζει την άποψη της μυθολογίας για το ζήτημα της γένεσης. Take it or leave it. Εννοείται πως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ό,τι θέλουμε αλλά ας μην κολλάμε την θεωρία μας πάνω στην έκφραση των άλλων. Έχετε το κανάλι σας για την παρουσίαση των απόψεων και σκέψεών σας. Είναι και την Αναλήψεως σήμερα, ας δείξουμε εμείς την Αγάπη.
Stratos Nikolaidis
Stratos Nikolaidis Πριν 2 χρόνια
Δεν είναι φοβερό ότι ακόμη χρησιμοποιούμε την λέξη πόντος; Υπερπόντια ταξίδια, καταποντισμός κλπ; Φοβερό!!!!
Γνωστικοί Ταξιδιώτες
Εξαιρετική επεξεργασία και τέλεια επεξήγηση της Κοσμογονίας! 👏
Παναγιώτης Μπλέτσιος
Απολαμβάνω κάθε βίντεο σου 🥰 Κάνεις φοβερή δουλειά 👏 Ευχάριστη αφήγηση πάντα ❤️
Στεφανία Αποστολίδου
Υπέροχος για άλλη μια φορά και ας σε ανακάλυψα πρόσφατα! Βάζω και βλέπω σερί τα βίντεο σου και εντυπωσιάζομαι όλο και περισσότερο όχι μόνο από τις πληροφορίες που μας μεταδίδεις αλλά και με τον τρόπο που η ελληνική μυθολογία έχει επιρεάσει την ύπαρξη μας από την γλώσσα και τις έννοιες μέχρι την σκέψη μας την ίδια!!! Μπράβο σου Κωνσταντίνε 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Samael Nephilim
Samael Nephilim Πριν 2 χρόνια
Τα λες υπέροχα από τεκμηριωμένα γεγονότα από πραγματικές πηγές Μπράβο , μπορείς να πεις και την ιστορία της τύχης; Θα ήθελα να την ακούσω από εσένα , συνέχισε την καλή δουλεία .
Ψάρεμα PETROS LINARDOS Surf Casting
Καλημέρα. Αρχικά να πω μπράβο για τα όμορφα βίντεο που κάνεις και μέσα σε σύντομο χρόνο έχουν βασικά στοιχεία για τα θέματα που επιλέγεις σε αυτά. Προσωπικά μου αρέσει να διαβάζω και να ακούω θέματα ιστορίας και μυθολογίας. Θα ήθελα λοιπόν με την σειρά μου να σου προτείνω το παρακάτω θέμα Ξέρουμε πως έχουμε από πολύ παλιά σε χρόνο δεδομένα τα οποία έχουν βασικές ομοιότητες με την θρησκεία μας. Δηλαδή... Θεοί όπως Horus Mithra Attis krishna Dionisos Έχουν γεννηθεί 25 Δεκ είχαν ονομασίες όπως Το Α κ Ω, ιός του Θεού Έκαναν τα ίδια θαύματα Είχαν δώδεκα μαθητές Πέθαναν σε σταυρό και αναστήθηκαν Καθώς και στην γέννηση τους είχε ένα αστέρι και 3 ακόλουθους (βλέπε sirius) Θα ήθελα την δική σου μελέτη και προσέγγιση από αρχαιολογική ματιά στα δεδομένα. Ωστόσο θα ξανά πω συγχαρητήρια για τα σωστά δομημένα βίντεο σου που δίνουν και αφορμές μελέτης των δεδομένων που δίνεις σε αυτά. Ο τραγουδιστής Πέτρος Λινάρδος
George Broumas
George Broumas Πριν 2 χρόνια
Υπέροχο βίντεο, όπως όλα όσα έχω παρακολουθήσει. Θα ήθελα να αναφερθείς στον οίκο των Ατρειδών. Από την αρχή μέχρι το τέλος. 🙂
SprayPaint & Piano
SprayPaint & Piano Πριν 2 χρόνια
Δυνατή αρχή για την νέα σεζόν ! :D
The Mythologist
The Mythologist Πριν 2 χρόνια
Χαίρομαι που σου άρεσε!
Iraklis Vasiliou
Iraklis Vasiliou Πριν 2 μήνες
​@The Mythologist είμαι ο Ηρακλής από την Αλεξανδρούπολη θελο μια ερώτηση
Konstantina
Konstantina Πριν 2 χρόνια
Συγχαρητήρια για την ποιότητα και τον επαγγελματισμό σου!! Πολύ δυναμική αρχή. 👏
The Mythologist
The Mythologist Πριν 2 χρόνια
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ
Macs 21
Macs 21 Πριν 2 χρόνια
Β σεζόν σε άλλα επίπεδα!!! Συγχαρητήρια. Περιμένουμε και το podcast
adsdentiste
adsdentiste Πριν χρόνο
Κληρονομική η τρέλα λοιπόν στην Ελλάδα !!!!!!! Πάρα πολύ καλή δουλειά ευχαριστώ πολύ!
alnik
alnik Πριν 2 χρόνια
Ιστορία είναι ένα θέμα που πάντα οι φίλοι μου ήξεραν ότι ξέρω σε εκείνα τα επιτραπέζια με κάρτες αν και δεν διάβαζα ποτέ στο σχολείω μέσα από ταινίες και ελληνική μυθολογία που ψαχνόμουν μόνος (21 χρονών!)
Qwayrec Jost
Qwayrec Jost Πριν 2 χρόνια
Συγχαρητήρια θερμά για το κανάλι σου είσαι πάρα πολύ καλός αλλά γιατί δεν βάζεις υπότιτλους (όχι μόνο στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο) συνέχισε έτσι ,είναι σαν να βρισκόμαστε σε αμφιθέατρο παρακολουθώντας σεμινάριο!!!
Just Me
Just Me Πριν χρόνο
Τι διαμάντι κανάλι είναι αυτό και γιατί άργησα τόσο να το βρω; Είσαι πραγματικά πολύτιμος για την πλατφόρμα. Σπανίζει το ενδιαφέρον και ουσιώδες content στο ELvids. Και τρομερά εκπαιδευτικό !!
Novesierra
Novesierra Πριν 2 χρόνια
Με την έλλειψη της επιστήμης σε όλα αυτά τα ζητήματα, η απάντηση δε μπορεί παρά να επαφίεται στη φαντασία του καθενός και η πιο πιστευτή ιστορία θα είναι αυτή που θα επικρατήσει... Εξαιρετική δουλειά και πολύ ωραίο το κομμάτι της επεξήγησης!
Seraph Paladin
Seraph Paladin Πριν 2 χρόνια
Ειναι πολύ ωραίο να τα ακους απο έναν αρχαιολόγο όλα αυτα στο κανάλι σου που θα μας πεις καθε λεπτομέρεια οπου θα λείπει απο αλλες και μη τοσο έγκυρες πηγες πήγες. Πάνω σε αυτο μιας και που οι Αρχαίοι Έλληνες τα ερμήνευαν βαση της επιστίμης, το ερμηνεύω ως εξης Χαος = Χάος Ταία = Υλη - Αντιύλη Ερως = Ενέργεια Ερεβος = Το κενο του σύμπαντος όπου δεν ακουγεται ο ήχος Νύχτα = Το μαύρο χρωμα του σύμπαντος Ημέρα = Τα άστρα Αιθέρας = Νεφελόματα κλπ κλπ κλπ.
George Mitropoulos
George Mitropoulos Πριν 2 χρόνια
Τρομερό ποδαρικό αυτό για τη δεύτερη σεζόν!!! Καλό ξεκίνημα!!!
Γιάννης Μ Red
Γιάννης Μ Red Πριν 2 χρόνια
Τρομερός όπως πάντα Κωνσταντίνε μπράβο και πάλι!!!
no name
no name Πριν 2 χρόνια
Πολύ ωραίο βίντεο! Ευχαριστουμε πολύ!
_krn_1
_krn_1 Πριν 2 χρόνια
Η πέτρα που βγήκε από το στομάχι του Κρόνου πάρθηκε από τον Δια και τοποθετήθηκε στους Δελφούς ώστε να θυμούνται όλοι αυτό το μεγάλο επίτευγμά..
Chris Rea
Chris Rea Πριν 2 χρόνια
Nico Mand λογικό είναι ίσως για σένα να πιστεύεις στο Θεό. Ίσως είναι πιο ταιριαστή η λέξη "σύνηθες". Είναι σύνηθες να πιστεύουμε στο Θεό γιατί έτσι μάθαμε από μωρά γιατί μεγαλώσαμε σε οικογένειες και κοινωνίες που πιστεύουν και μας μάθανε ότι ακόμη και η αμφισβήτηση του Θεού είναι κακό πράγμα. Εσύ βλέπεις τον κόσμο και θεωρείς πως ένας θεός τα έφτιαξε όλα. Εγώ θα αρκεστω στο να πω ότι δεν ξέρω από που ξεκίνησαν όλα και για ποιο σκοπό και αν υπήρξε ακόμα σκοπός. Επίσης σε ποιες αναπόδεικτες επιστημονικές θεωρίες αναφέρεσαι? Το ότι το DNA είναι πολύπλοκο σημαίνει απλά ότι το DNA είναι πολύπλοκο. Το συμπέρασμά σου ότι επειδή είναι πολύπλοκο, άρα ο θεός το έφτιαξε με σκοπό να είναι πολύπλοκο είναι αυθαίρετο. Δεν έχω ακούσει κανέναν επιστήμονα να ισχυρίζεται ότι το μάτι έγινε από μόνο του. Αν αναζητήσεις κι εσύ ο ίδιος γνώση πάνω στο θέμα θα δεις ότι το μάτι, όπως και κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος, είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης. Αλλά φαντάζομαι πως δεν τη δέχεσαι καν την εξέλιξη. Το καταλαβαίνω γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με πολλά από αυτά που διαβάζεις στο μοναδικό βιβλίο πάνω στο οποίο στηρίζεις τη γνώση σου. Επίσης χρησιμοποιείς την αγία γραφή για να επιβεβαιώσεις την αγία γραφή. Μήπως δεν είναι και τόσο αντικειμενικός αυτός ο τρόπος επιβεβαίωσης?
MAKIS GAVRIELATOS
MAKIS GAVRIELATOS Πριν χρόνο
Κανείς ωραίες εκπομπές φίλε συγχαρητήρια !!
Zoe
Zoe Πριν 9 μήνες
Γεια σου και σε ευχαριστώ για το βίντεο. Πιστεύω πως είχαν και κάποιες επιστημονικές εξηγήσεις οι αρχαίοι. Τους θεωρώ πολύ έξυπνους. Και σχετικά με τον Κρόνο κι Ουρανό και γενικά ότι κι εκεί είναι κάπου και πνευματικό το ζήτημα γενικά με τις θεότητες. Ίσως υπήρχε λόγος ή και καταχρασμός γιατί τα ονόμασαν θεότητες. Μπορεί όλο αυτό που υπήρχε στη φύση να επιρρέαζε και την ψυχολογία τους από τη μία. Από την άλλη όμως θεωρώ ότι παρατηρούσαν τα πάντα όσο γινόταν και τα ονόμαζαν όπως έχουν. Δεν άφησαν τίποτε ανεξιχνίαστο. Δηλαδή ότι η νύχτα ε είναι κάτι σκοτεινό κι ότι κι ο νους μπορεί να γεννήσει σκοτεινές σκέψεις για παράδειγμα. Ή αυτό με τον Κρόνο προσωπικά οι Έλληνες ανέλυαν το τι υπάρχει, τι είχαν ακούσει από ιστορίες άλλων, ίσως είχαν ακούσει για κανίβαλους. Μπορεί οι πρώτοι άνθρωποι να ήταν ποιο κανίβαλοι. Ή ο Κρόνος μας δείχνει κι ένα κάκιστο πνεύμα που φοβάται μην τυχόν και τον κυριαρχήσει άλλος και παιδί μου ας είναι θα το φάω. Κατά τη γνώμη μου οι αρχαίοι είχαν αναλύσει κι ονομάσει τι σόι πνεύματα «ανθρώπων» υπάρχουν. Και τι μπορεί να γεννηθεί από όλα αυτά.
Dimitris FTW
Dimitris FTW Πριν 2 χρόνια
Και πάλι συγχαρητήρια!!! Συνέχισε έτσι!!!
Natalia G.
Natalia G. Πριν 2 χρόνια
Συγχαρητήρια έχεις ένα καταπληκτικό κανάλι που δεν χορταίνω να βλέπω. Στο συγκεκριμένο βιντεο αναφέρεις την Μέδουσα ως παιδί τιτάνων αλλά η Μέδουσα δεν ήταν ιέρια της Αθηνάς?
MerlinTheWizard
MerlinTheWizard Πριν 2 χρόνια
Πολύ ενδιαφέρον. Μου άρεσε η ανάλυση που έκανες!
The Mythologist
The Mythologist Πριν 2 χρόνια
Ελπίζω να ξεδιάλυνα τα πράγματα!
Katerina Nt.
Katerina Nt. Πριν 2 χρόνια
Πολύ ωραίο το βίντεο, εξαιρετική δουλειά!!💪 Μια λεπτομέρεια μόνο(φιλολογικής φύσεως),Ο Ησίοδος ήταν εκπρόσωπος του διδακτικού έπους και όχι του ηρωικού.Εκπροσωπος του ηρωικού έπους ήταν ο Όμηρος.Και οι δύο χαρακτηρίστηκαν ως θεολόγοι από τη μεταγενέστερη γραμματεία.
Katerina Nt.
Katerina Nt. Πριν 2 χρόνια
Nico Mand αυτά που λες δεν αφορούν το κοινό αυτού του καναλιού... αν ενοχλείσαι μην το παρακολουθείς!!! Υπάρχουν άλλα κανάλια για εσένα!! Εμείς θα είμαστε εδώ και σθεναρά θα προωθούμε τον πολιτισμό και τη μυθολογία του έθνους μας.Για τους υπόλοιπους ο δρόμος ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα.
TypeNull
TypeNull Πριν 2 χρόνια
@Katerina Nt. το έχει κανει copy paste σε όλα τα σχόλια. Απορώ αν έστω ένας διαβασε όλα όσα γράφει ο ταλιμπαν
Katerina Nt.
Katerina Nt. Πριν 2 χρόνια
@TypeNull τόσο του κόβει
Ευθύμιος Κοτσάμπασης
Φίλε, ΑΓΑΠΏ την Ελληνική Μυθολογία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου! Και είμαι ένας από τους μεγαλύτερους fans των GOW series (πιθανώς ο μεγαλύτερος), επειδή το GOW είναι το μόνο fictional universe που βασίζεται σε πραγματική Ελληνική Μυθολογία, η στο πολύ ελάχιστο το μόνο fictional universe που πραγματικά προσεγγίζει την πραγματική Ελληνική Μυθολογία όσο το δυνατόν περισσότερο και που πραγματικά προσεγγίζει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ πλειοψηφία των χαρακτήρων όπως τους πραγματικούς original/μυθολογικους ομολογους τους, καθώς επίσης απο τι φαίνεται και σε Σκανδιναβική Μυθολογία παίρνοντας μονάχα μερικές μικρές ελευθερίες (για παράδειγμα τα 9 βασίλεια στην πραγματική Σκανδιναβική Μυθολογία ήτανε 9 πλανήτες, ενώ στην GOW Σκανδιναβική Μυθολογία είναι 9 διαφορετικοί χωροχρόνοι, η αλλιως 9 τελείως ξεχωριστά πλάνα της ύπαρξης. Η ότι ο Ατλαντας στην πραγματική Ελληνική Μυθολογία κρατάει τον ουρανό, ενώ στην GOW Ελληνικη Μυθολογια ο Atlas αντικατέστησε την ίδια την World Pillar που κρατάει ολοκρηρο το Ελληνικό Σύμπαν της GOW κοσμολογίας εκτός από τον κάτω κόσμο). Συνέχισε την καλή δουλειά 👍😄👍
Altars of Madness
Altars of Madness Πριν 2 χρόνια
Νομίζω πως για το εν λόγω ζήτημα θα ήταν σκόπιμο να γίνει αναφορά σε προγενέστερα του Ησιόδου έπη, με τα οποία βρίσκουμε κοινά, όπως κυριως το Enuma Elish και λιγότερο το έπος του Gilgamesh. Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς οι μύθοι αυτοί ταξίδευαν τότε, αλλά υπάρχουν σαφείς συνάφειες και είναι ενδιαφέρουσα θεματική.
Αρετη Ζηκοπουλου
Αρετη Ζηκοπουλου Πριν 6 μήνες
Είναι ωραία έτσι όπως τα λες και για τον ΚΡΟΝΟ και για τον ΔΙΑ και την ΗΡΑ και για όλους τους θεούς του Ολύμπου.
TheRon1n
TheRon1n Πριν 2 χρόνια
Ωραίο βίντεο, ωραία φόντο, καλή αρχη!
Άννα Σιδηροπούλου
Άννα Σιδηροπούλου Πριν 2 χρόνια
Πολύ καλοφτιαγμένο το πρώτο βίντεο της νέας σεζόν, συγχαρητήρια! Θα μου άρεσε στο μέλλον να μιλήσεις και για την ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα, δηλαδή γενικότερα για τις διαφορετικές σεξουαλικότητες που εκείνη την εποχή δεν αποτελούσαν αντικείμενο χλευασμού (στην καλύτερη). Σημείωση: το χιούμορ σου μου αρέσει πάρα πολύ!!
Stamatis Papastamatiou
Stamatis Papastamatiou Πριν 2 χρόνια
Nico Mand τι φάση μαζί σου?....δεν έχεις αφήσει ούτε ένα σχόλιο που να μην έχεις γράψει ακριβώς το ίδιο πραγματικά ..λέξη με λέξη....γιατί απλός δεν το γράφεις μια φορά σε κανονικό σχόλιο του βίντεο?
ATG
ATG Πριν 2 χρόνια
Ωραία δουλεία με το greenscreen, πολύ ενδιαφέρον θέμα, καλή αρχή!
Vgr7
Vgr7 Πριν 2 χρόνια
Μπράβο φίλε, παρα πολύ ωραίο βίντεο
Κόλιους ΘΡΑΚΗ
Κόλιους ΘΡΑΚΗ Πριν 2 χρόνια
Καλή αρχή και φέτος! Νομίζω οι ιστορίες σχετικά με τους Εκατόγχειρες ποικίλουν! Άλλου αναφέρεται πως έχουν 100 χέρια και 50 κεφάλια, και αλλού 100 χέρια και 100 κεφάλια! Θα ήταν ωραίο να κανείς 2-3 βίντεο εξηγώντας ίσως ανά περιοχές τις διαφορές στην λατρεία στην Αρχαία Ελλάδα. Τι εννοώ; Στην Αθήνα πχ τιμούσαν ιδιαίτερα την Αθηνά (για προφανείς λόγους) ή την Δήμητρα και την Περσεφόνη (λόγω των Ελευσινίων Μυστηρίων) Στην Τροία είχαν ως μεγάλο προστάτη τον Απόλλωνα Στην Θράκη είχαμε τον Διόνυσο και την Εκάτη (που κάποιοι λένε πως γεννήθηκαν και κατοικούσαν στην Θράκη) Κτλ κτλ
Κόλιους ΘΡΑΚΗ
Κόλιους ΘΡΑΚΗ Πριν 2 χρόνια
Nico Mand συμφωνώ! Εγώ σε αυτό πιστεύω! Δεν απορρίπτω πλήρως ότι έγινε μια μεγάλη έκρηξη κτλ αλλά γιατί κάποιοι αρνούνται τόσο πεισματικά πως πίσω απ’ αυτήν την έκρηξη δεν υπήρξε ο Θεός; Αν θέλουν ας πιστεύουν πως είναι τα δημιουργήματα ενός τυχαίου γεγονότος! Εγώ πιστεύω πως πίσω από όλο αυτή την τελειότητα του σύμπαντος υπάρχει η Σοφία Του Θεού και όχι τυχαία και τυχαία και τυχαίοι
Dimitris Dimitriadis
Dimitris Dimitriadis Πριν 2 χρόνια
Συγχαρητήρια για μια ακομη φορα!!
Μήτσος _Ζ_
Μήτσος _Ζ_ Πριν 2 χρόνια
Κάτι σαν περιπτερόκρασο των τριών ευρώ! Κλάμα 😂😂😂
ManOzzY
ManOzzY Πριν χρόνο
Με έπιασε νευρικό γέλιο με αυτό. Έπρεπε να σταματήσω το βίντεο.
Λεωνίδας Κατσούδας
Λεωνίδας Κατσούδας Πριν 2 χρόνια
Συγχαρητήρια. Εχω δει πολλά Κ θα τα δω σιγά σιγά όλα. Είσαι πολύ καλός αφηγητής Λοιπόν 1 ερώτηση αν κ δεν είναι μυθολογία. Ποιος Αρχαίος εγραψε βιβλίο κ πως λεγόταν για πως καλλιεργουμε τη γη. Αν θυμάμαι έστειλε το σύγγραμμα του, στον αδελφό του που νομιζω ήταν κατι σαν ασωτος υιός στην Εβραϊκή ιστορια-μυθολογια Δεν ειναι στα νερά τα δικά σου η ερώτηση μου αλλά μαλλον γνωριζεις κ αν στο μέλλον αλλάξεις ροτα ισως το παρουσιάσεις Υγ νομιζω πως ήταν του Ησιόδου Ευχαριστώ
The Mythologist
The Mythologist Πριν 2 χρόνια
Μάλλον το Έργα και Ημέραι εννοείς!
Constantine
Constantine Πριν 2 χρόνια
Κοίτα να δεις ο Ουρανός... συγκλονίστηκα :DD Συνέχισε, λατρεύουμε Μυθολογία
Sniper20Destroyer
Sniper20Destroyer Πριν 2 χρόνια
Δεν βαριέσαι να κάνεις copy paste 50 φορές το ίδιο;
DVX
DVX Πριν χρόνο
Κάνε και ενα για τον μύθο του Εύανδρου.
Harry M.
Harry M. Πριν 2 χρόνια
Ωραίο το green screen από πίσω και οι εναλλαγές των κινούμενων φόντων. Σε ποιο πρόγραμμα επεξεργάζεσαι τα βίντεο; Απλά πρόσεχε σε φάσεις όπως το 9:04 πού επαναλαμβάνεται το background δε φαίνεται ωραίο, αντί να το βάλεις να κάνει loop κολλημένο, μπορείς να συνδέσεις το προηγούμενο με το επόμενο με cross dissolve(θα το βρεις σε πρόγραμμα όπως adobe premiere pro)
Theodosis Zachariou
Theodosis Zachariou Πριν 2 χρόνια
Κάποιοι για τον μεσαίωνα: η περίοδος με τις περισσότερες αιμομιξίες Ησίοδος: γατάκιαα
Math Math
Math Math Πριν 2 χρόνια
Έχω την εντύπωση ότι ένας κοσμολόγος θα σχολίαζε το όντως πολύ καλό video από διαφορετική οπτική γωνία και όχι ως αποκυήματα της φαντασίας των προγόνων μας.
Thanatøs Darkbourne
Thanatøs Darkbourne Πριν 6 μήνες
Οπως παντα, περιεκτικοτατος και κωμικοτατος. Μολις εφτασα στο "περιπτεροκρασο των 3 Ευρω" περιττο να πω πως σταματησα αμεσως το βιντεο για να τσεκαρω τα σχολια. Να σαι καλα Κωνσταντινε. Παντα μας κεντριζειςς το ενδιαφερον ΚΑΙ τη νοσταλγια μας με τον πιο ομορφο τροπο
Μανος Δανοχρηστος
Πολυ ωραιο με βοηθησες πολυ να το επεξεργαστω καλυτερα χωρις να βαρεθω η κατι τετοιο! Αλλα νομιζω πως ειναι λιγο λαθος στο σημειο που λες το οτι πως ο Διας εφτιαξε με την βοηθεια της Ρεας το δηλητιριο η Ρεα δεν βοηθησε στην διμιουργια του ηταν αυτη που το εδωσε απλως στο κρονο αυτη που βοηθησε στο να το φτιαξουν ηταν η θεα Μητις 7:00
Iron Man Stamos
Iron Man Stamos Πριν χρόνο
πολύ φαντασία ρε παιδιά.
Alexis Mpaltatzis
Alexis Mpaltatzis Πριν 2 χρόνια
Μάγκα πέρα από την πλάκα, έως τη λήξη της Πρώτης γενεάς με ένα συμβολικό μυθοπλαστικό τρόπο σαν παιδική ιστορία περιγράφονται λίγο πολύ περιεκτικά όλες οι καταστάσεις της πραγματικής δημιουργίας της Γης, σε παροτρύνω να δεις ένα δεκάλεπτο βίντεο με τίτλο "TIMELAPSE OF THE ENTIRE UNIVERSE". Από τη δεύτερη γενεά και έπειτα, φαίνεται η προσπάθεια των ανθρώπων να δικαιολογήσουν τα δεινά, τους φόβους και τα πάθη που βιώνουν προσδίδοντας στους θεούς "έγνοιες" για την ανθρώπινη ύπαρξη. Και τι έχει το περιπτερίσιο κρασί των τριών ευρώ? Πωω μου διαφεύγει το όνομα μιας διάσημης γευσιγνώστριας οίνου, η οποία όντως λίγο πολύ είπε ότι όποιος δίνει πάνω από 3 ευρώ για κρασί ψάχνει πρακτικά να σπαταλήσει χρήμα.
Claudio Dks
Claudio Dks Πριν 8 μήνες
Ποιες ειναι οι πηγές εκτός από τον Ησίοδο που εξηγούν την μυθολογία ;
ToonArmyGreece
ToonArmyGreece Πριν 2 χρόνια
Έχει κανένα τετραήμερο που έμαθα το κανάλι και τα βλέπω όλα τρένο. Πραγματικά underrated το κανάλι. Έχουμε στο πρόγραμμα βίντεο με κατακλυσμό Δευκαλίωνα; Φαντάζομαι έχεις ένα κάρο ιδέες για βίντεο, απλά είπα να κάνω κι εγώ την παραγγελιά μου. 😄
The Mythologist
The Mythologist Πριν 2 χρόνια
Καλωσήλθες!
Bikini Banana
Bikini Banana Πριν χρόνο
Πάντως όπως τα λέει ο Ησίοδος στην Θεογονία, μέχρι στιγμής ταυτίζονται επακριβώς με τις επιστημονικές ανακαλύψεις για το σύμπαν. Απλώς αυτός μετέτρεψε τις δυνάμεις της φύσης και τα φαινόμενα μετά το big bang σε ανθρωπόμορφες θεότητες. Πχ ο Κρόνος είναι η μεταφοράς της πορείας ενός supernova.
Δαναη Σακκομητρου
Δαναη Σακκομητρου Πριν 2 χρόνια
Εγω πάντως πεθαίνω με τις κορνίζες και κυρίως με το ουκ αν λαβοις! 😂👏🏻
Chris Taranis
Chris Taranis Πριν 2 χρόνια
Δεν ξέρω για ποιους δια και Ποσειδώνα λέτε αλλα ο Θεός που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στη Τιτανομαχία ήταν η εστία 😂😂😂 Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα πολεμούσε και θα συνέφερε σε μάχη !!!
Chris Taranis
Chris Taranis Πριν 2 χρόνια
Έβλεπα ντοκιμαντερ και πριν τελειώσει μου ήρθε ειδοποίηση. Δεν έχω παρατήσει τόσο γρήγορα βίντεο για να δω κάτι άλλο και που να μην το έχω μετανιώσει!!! Αυτός ο Δίας κάτι μου λεει😅. Έχει παίξει κάπου και δεν το θυμάμαι;;;
Popi Galanomati
Popi Galanomati Πριν 5 μήνες
Πολύ ενδιαφέρον το βίντεό σου. Να κάνω μια ερώτηση; Σύμφωνα με όσα λες και όσα βρίσκω μετά από ένα σύντομο ψάξιμο, η Νύχτα προήλθε από το Χάος, δεν είχε ενωθεί όμως μαζί του. Η εικόνα με το γενεαλογικό δέντρο όμως λέει πως υπήρχε ένωση μεταξύ Χάους και Νύχτας. Ποιό είναι το σωστό; Μάλλον λάθος του δημιουργού της εικόνας, έτσι δεν είναι;
Georgios Georgiou
Georgios Georgiou Πριν 2 χρόνια
Τι ωραίο κανάλι!
man of war
man of war Πριν 2 χρόνια
ωραια δουλεια μπραβο
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. Πριν 2 χρόνια
Χάρηκα με το υλικό που αναλύεις στο κανάλι σου και θα ήθελα αν μπορείς να μου ξεκαθαρίσεις το θέμα ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ,ποιός ήταν και τί έκανε
dimitraa xoxo
dimitraa xoxo Πριν 2 χρόνια
Ευτυχώς με το βίντεο των 10.00 λεπτων έφτιαξες την μέρα των ψυχωπαθων
Stefanos _Kntas
Stefanos _Kntas Πριν χρόνο
Τωρα σε ανακάλυψα!!!! Κέρδισες την εγγραφή μου
Αργύρης Δέγκλερης
Αργύρης Δέγκλερης Πριν 2 χρόνια
Φαντάζομαι καμια φορά πως οι ανθρωποι πριν 2.500-3.000 χρονια εσκαβαν για τα θεμέλια καποιου κτηρίου και έβρισκαν ένα μηραιίο οστό ενός δινοσαύρου. Εχοντας ως μέτρο σύγκρισης τα δικά τους θα είπαν "Τι τιτάνας ήταν αυτος ρε???"... Πέρα από την πλάκα πάντως πολύ ωραία δουλίτσα. Και κάτι που ήθελα να ασχοληθώ από καιρό να μάθω λίγο Ελληνική Μυθολογία μου το έκανες μασημένη τροφή. Ευχαριστώ
Phill mor
Phill mor Πριν 2 χρόνια
Η σειρά που γεννήθηκαν οι Ολύμπιοι θεοί : Εστία ,Δήμητρα ,Ηρα ,Αδης ,Ποσειδώνας ,Δίας ,Αφροδίτη , Ηφαιστος ,Αθηνά ,Αρης ,Αρτεμις ,Απόλλων ,Διόνυσος ,Ερμής ,Ίρις Και η Ήβη στο τέλος . Διόρθωσε με αν πρέπει 😁
Evangelia Karatza-Styliara
Evangelia Karatza-Styliara Πριν 9 μήνες
Τέλειο Κωνσταντίνε !
Destroying Something Beautiful
Destroying Something Beautiful Πριν 2 χρόνια
Πολύ ενδιαφέρον βίντεο! Μεγιά το green screen!
Spiros Sym
Spiros Sym Πριν 2 χρόνια
Η γενεαλογική εικόνα που έχεις ανεβάσει στην αρχή δεν είναι σύμφωνα με τον Ησίοδο, επομένως αναφέρω κάποιες τροποποιήσεις στο βίντεό σου, αν και είναι λεπτομέρειες γενικά: 1. Το Χάος με παρθενογένεση έκανε τη Γαία, τον Τάρταρο, τον Έρως αλλά και τη Νύχτα (επομένως 4 παιδιά και όχι 3 όπως αναφέρεις στην αρχή). 2. Ο Έρεβος γεννήθηκε από τη Γαία και τον Τάρταρο, όχι από το Χάος και τη Νύχτα. 3. Από τον Έρεβος και τη Νύχτα γεννήθηκαν η Ημέρα και ο Αιθέρας όπως αναφέρεις, αλλά και ο γνωστός μας Χάρων. 4. Ο Ουρανός και η Γαία γέννησαν τους Τιτάνες, τους Εκατόγχειρες, τους Κύκλωπες όπως αναφέρεις, αλλά και τη χθόνια θεότητα του Κέκροπα (εδώ σύμφωνα με τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο). 5. Από τις σταγόνες του αίματος του Ουρανού που έπεσαν στην γη γεννήθηκαν μεν οι Γίγαντες όπως αναφέρεται, αλλά και οι Μελιάδες και οι Ερινύες! Από το πετούμενο σπέρμα στη θάλασσα όπως σωστά τονίζεται η Αφροδίτη. Παρόλο αυτά, ο Όμηρος υποστηρίζει ότι είναι κόρη του Δία και της Ωκεανίδας Διώνης. Πάντοτε φιλικά. Συνέχισε την άριστη προσπάθεια που κάνεις και σε ευχαριστούμε.
Neffelie
Neffelie Πριν 2 χρόνια
Nico Mand πάμε πάλι: θα σου πρότεινα να διαβάσεις για την Κβαντική. Θα σου λυθούν πολλές απορίες για το πως γίνεται από το τίποτα να υπάρξει κάτι. Α, και έτσι που είναι το κείμενό σου, χωρίς παραγράφους και "σεντόνι", να ξέρεις πως κανείς δεν το διαβάζει. Φτιάξ'το λίγο, να είναι πιο ευανάγνωστο.
Giannis G
Giannis G Πριν 2 χρόνια
@Neffelie έτσι το κάνει paste όπως του το γράψανε!
Demetris Constandinou
Demetris Constandinou Πριν 2 χρόνια
Το πιο τέλειο βίντεο
Nikolaos Fokianos
Nikolaos Fokianos Πριν 2 χρόνια
Μπραβο σου!!!συγχαρητηρια!!
Προυντσης Κωνσταντινος
Μόλις σε ανακάλυψα Φοβερός
LUCY MUR MUA
LUCY MUR MUA Πριν 2 χρόνια
Εγω μια απλή makeup artist είμαι αλλά κάπου είχα διαβάσει (νομίζω Βικιπαιδεια 😜) ότι πριν το Χάος υπήρχε η Ειλείθυια (αλήθεια λέω δεν το βγάζω από το μυαλό μου) και ότι αυτή υπήρχε πριν το Χάος για να μπορέσει να γεννηθεί το Χάος 🤔 Γενικα με μπερδεύει λίγο αυτή... (άκου εκεί όνομα 🤪)
LUCY MUR MUA
LUCY MUR MUA Πριν 2 χρόνια
Nico Mand όλα αυτά τα έγραψες ως απάντηση στην ερώτησή μου ή τα κάνεις copy paste σε random σχόλια? Γτ αν το λες σε μένα (δεν περίμενα ότι θα το πω ποτέ αυτο) δεν πιστεύω στην μυθολογία, απλά βρίσκω την ελληνική μυθολογία πιο ενδιαφέρουσα από την εβραϊκή 🤷‍♀️
Stamatis Papastamatiou
Stamatis Papastamatiou Πριν 2 χρόνια
@LUCY MUR MUA δεν νομίζω σαν απάντηση...αν κοιτάξεις καλά το έχει γράψει κυριολεκτικά σε κάθε ΣΧΌΛΙΟ λέξη προς λέξη...δεν μπορώ να καταλάβω τι φάση περνάει!🤷🏻‍♀️
Neffelie
Neffelie Πριν 2 χρόνια
@Stamatis Papastamatiou διαφημίζει το κανάλι του.
Stamatis Papastamatiou
Stamatis Papastamatiou Πριν 2 χρόνια
@Neffelie ααα οκ 👍🏻
Ευθύμιος Κοτσάμπασης
LUCY MUR MUA Ειναι τυχαίο το γεγονός ότι έχεις 666 εγγεγραμμένους?
Demetris Constandinou
Demetris Constandinou Πριν 2 χρόνια
Την άλλη φορά κανε για τον ηρακλη
stavros sarakinos
stavros sarakinos Πριν 2 χρόνια
Κωνσταντίνε,το Μητσοτάκη πως τον εξηγεί ο Ησίοδος?
Κλείτος Πεττε
Κλείτος Πεττε Πριν 2 χρόνια
Εύχομαι να ή να υπάρχει μόνο παράδεισος, που να μην υπάρχει καμία σωματική ανάγκη ή και τίποτα να μην υπάρχει (λήθη) δεν θα με πείραζε! Τάρταρα και κόλαση να μην υπάρχουν, γιατί δεν μ' ενθουσιάζει η ιδέα....χαχαχα
Αγγελος Βλασταράς
Αγγελος Βλασταράς Πριν 2 χρόνια
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Efstathios Katopodis
Efstathios Katopodis Πριν 2 χρόνια
Τελειο το green screen!
Studio Beats
Studio Beats Πριν 5 μήνες
Αυτό το κανάλι θα έπρεπε να λεγόταν the blacologist. Αν η Ελληνική μυθολογία είναι έτσι όπως την περιγράφεις εσύ τότε εγώ είμαι αστροναύτης και έχω εξοχικό στην σελήνη.
The Mythologist
The Mythologist Πριν 5 μήνες
Χαιρετίσματα στη σκοτεινή πλευρά της σελήνης να δώσεις.
lowkey soundtracktothestruggle
lowkey soundtracktothestruggle Πριν 4 μήνες
@The Mythologist χαχαχαχααχαχαχαχαχαχ
Ovidius
Ovidius Πριν 2 χρόνια
Πρωταγορας: am i a joke to u
tsantos gang
tsantos gang Πριν 2 χρόνια
Διάφορες πηγές λένε πως η Κέρκυρα έχει αυτό το σχήμα γιατί ο Κρόνος έκρυψε αυτό δρεπάνι από κάτω της σύμφωνα με την μυθολογία!
Ricko
Ricko Πριν 2 χρόνια
Ωπ!! τι νέο διαμάντι είναι αυτό ?!!
Ricko
Ricko Πριν 2 χρόνια
Nico Mand Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά δεν το διάβασα .
Antonis Papagiannakis
Antonis Papagiannakis Πριν 2 χρόνια
Κανε βιντεο με Mikeius μαζι να γινει χαμος
andredel99
andredel99 Πριν 2 χρόνια
Πιο ήταν το επίθετο του Αδάμ?
5ar2n
5ar2n Πριν 2 χρόνια
10 λεπτα ακριβως πολυ φιλος μ
Dina D
Dina D Πριν χρόνο
Και τελικα ο Ερωτας προέρχεται από το Χάος ή είναι παιδί της Αφροδίτης????????
ariaramen
ariaramen Πριν χρόνο
Δηλαδή η αφροδίτη είναι αδερφή του Δια κατά κάποιον τρόπο?
G Theo.
G Theo. Πριν 5 μήνες
Όποιος τα αποκρυπτογραφήσει που είναι αρκετά εύκολο (Όπως όταν ο ουρανός "ξεκολησε"απο την γη και πήγε πάνω.. άρα ξεκίνησε η γη να έχει ατμόσφαιρα.Τα λέμε ΑΚΡΙΒΩΣ και όχι Αδάμ Εύα μήλα και αλλά παραμύθια για μικρά παιδιά..
dreamysunny
dreamysunny Πριν 2 χρόνια
πρεει να γινουν ταινίες η ελληνικη μυθολογία με σκηνοθετη καποιον σαν τον Snyder.
𝙓𝙩𝙖𝙘𝙮 - 八五六
𝙓𝙩𝙖𝙘𝙮 - 八五六 Πριν 2 χρόνια
Like, subscribe και καμπανάκι παπαπαπ!
Antigoni Karanika
Antigoni Karanika Πριν 2 χρόνια
Το καδρο: Χάρος, Ερμής, Μένιππος...το ΛΆΤΡΕΨΑ!!!!!!!!!!
vasilis
vasilis Πριν 2 χρόνια
Αραγε να υπηρχε ο μητσοτακης στην αρχη του συμπαντος?
Michael Kotsifakos
Michael Kotsifakos Πριν 3 μήνες
Δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να ενοεί ο ποιητής όταν λέει αιμομιξία; Μιλάμε για υλικά η για αιθέρια κατάσταση; Χαιρομαι να ακούω για την μυθολογία μας αλλά εχουμε φύγει μακριά.
Πασχαλης Χρηστίδης
Πασχαλης Χρηστίδης Πριν 2 χρόνια
σαν περιπτερόκρασο των 3 ευρώ λέει χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Jonathan
Jonathan Πριν 2 χρόνια
06:43 Επειδή μένω Κρήτη.. Αυτή η σπηλιά που είναι ακριβώς ;
Jonathan
Jonathan Πριν χρόνο
@Maria Tassika Εντάξει. Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.
Magas Fatsa
Magas Fatsa Πριν 2 χρόνια
Sto 9:32 to xerisou eksafanizete xaxaxa
Katerina Kadianaki
Katerina Kadianaki Πριν 2 χρόνια
Η Αφροδίτη δεν ήταν κόρη του Δία;
Ευθύμιος Κοτσάμπασης
Katerina Kadianaki Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδόσεις/απεικονίσεις της Ελληνικής Μυθολογίας οι οποίες γράφτηκαν από διαφορετικούς ανθρώπους. Πραγματι, απο τι φαίνεται στη Θεογονια του Ησιόδου η Αφροδίτη δεν ήταν η κόρη του Δια (και εγώ τώρα το μαθαίνω).
Γιώργος Κυριακίδης
100!!!
Nektarios F. Vasilakis
Nektarios F. Vasilakis Πριν χρόνο
στον ελληνικο κόσμο δεν υπάρχει το απόλυτο μηδεν με την αναφορά του οποίου ξεκινάς ... το Πρωτιστα χαος εγενετο του Ησιόδου δεν αρκεί για να φερουμε το μηδεν στον ελληνισμο.
The Mythologist
The Mythologist Πριν χρόνο
Φυσικά και αρκεί να το υποθέσουμε τουλάχιστον. Πρώτιστα= 1α άρα πριν από αυτό προφανώς τίποτα και άρα 0.
Επόμενο
RICTA - PELATES (Official Music Video)
03:42
RICTA - PELATES (Official Music Video)
03:42